Reaktor az akváriumban
2018. szeptember 22. írta: pandava

Reaktor az akváriumban

Látványos és informatív videó egy reaktor "meztelen" működéséről

Érdemes belegondolni, hogy egy reaktor mennyire pofon egyszerű szerkezet. Csak össze kell fogni pár száz kilónyi üzemanyagot, bele kell mártani vízbe, és ki kell húzni a szabályzó ruda(ka)t, mint az egyetlen mozgó alkatrészt!

Ehhez képest egy Trabant 601 űrrakéta bonyolultságú.

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr2114255757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.09.23. 12:54:16

Tényleg egyszerű mint a faék. Két észrevételem van csak.

Aprópók faék. :-) Nem kell más, csak egy meglazult fűtőelem ami beékelődik a szabályozó rudak furatában és kész a baj. Felteszem figyelik is folyamatosan az akadálymentességet, szóval ez remélhetőleg soha nem fog problémát okozni.

A másik a "kiégett" fűtőelem témája. Az biza a mai napig nincs megnyugtatóan megoldva. Tízezer évig csapdázni a sugárzó és hőt termelő fűtőelemeket nem egyszerű dolog. Ötven évre építkezünk, bányákat esetleg 2-3-szor hosszabb időre is használunk. Egyszerűen nincs tapasztalatunk az ilyen hosszú idejű vízzáró csapdázásra. :-( Meglehet ük-ük-ük unokáink fognak "emlegetni" minket. Nem hálásan. :-(

pandava 2018.09.27. 11:49:15

@rdos: Na igen, Az üzemanyagra a legjobb példa amit eddig láttam, mármint hogy mennyire nem tudnak vele mit kezdeni, ez:

en.wikipedia.org/wiki/Palo_Verde_Nuclear_Generating_Station

A képen a jobb felső sarokban lévő mezőre van kirakva a használt üzemanyag. Szimplán kipakolják a hátsó udvarba:)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.09.27. 12:55:24

Egy valamiben lehet csak bízni. Unokáink azt amit mi ma nukleáris szemétnek tartunk, meglehet hogy képesek lesznek hasznosítani. :-)

Ha meg nem, akkor nem. :-(
süti beállítások módosítása