Ugrásra készen a befektetők: "napbombát" épít Lengyelország?
2012. október 30. írta: pandava

Ugrásra készen a befektetők: "napbombát" épít Lengyelország?

Az alábbi cikk a portfolio.hu-n jelent meg 2012.10.29-án:

Lengyelországra fordították figyelmüket a napenergia-befektetők azt követően, hogy a nemrég nyilvánosságra került zöld energetikai törvényjavaslat rendkívül kedvező feltételeket biztosítana a naperőművek létesítésére. A törvénytervezet idei elfogadása esetén már jövőre több száz megawattal növelhetné Lengyelország jelenlegi, 3 megawattos beépített napenergia-teljesítményét - számol be a BusinessWeek. 

Lengyelország új megújuló energetikai törvényt készül elfogadni, amely a korábbiaknál jobban ösztönözné a napenergetikai befektetéseket. A lengyel napenergia szövetség elnöke szerint, amennyiben a nyilvánosságra került törvénytervezetet elfogadják, akkor már jövőre kb. 400 MW-nyi új napelemet állíthatnak teremésbe, a jelenlegi 3 MW-os kapacitás mellett. A portál emlékeztet rá, hogy a hasonló (természeti) adottságokkal rendelkező szomszédos Németországban 30 ezer megawattnyi naperőmű termel. 


A lengyel nappiacot számos nemzetközi befektető kíséri figyelemmel, azt követően, hogy a korábban slágernek számító piacokon, így Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Csehországban visszavágtak az ösztönzési rendszereken. 

Az illetékes minisztérium által készített tervezet értelmében Lengyelország hibrid támogatási rendszert léptetne életbe, ami szerint a 100 kW-os teljesítmény meg nem haladó egységek esetében fix átvételi árat (1,3 zlotyi/kWh), míg az ennél nagyobb naperőmű esetéken bizonyítványos rendszer léptetnének életben. A tervezet nem állapít meg országos szinten kapacitásplafont, de az egyes projekteket 10 MW-ban korlátoznák. A nagyobb egységek megawattóránként 2,85 zöld bizonyítványt kapnának. A portál beszámolója szerint egy bizonyítvány ára átlagosan 248,6 zlotyi körül alakult. 

A szaktárca által készített végleges tervezet most az illetékes kormánybizottság elé kerül, amelyet követően a tervezet a törvényhozás elé kerülhet. A kormány szándékai szerin már jövő elején életbe lépne az új támogatási rendszer, azonban az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy várhatóan csak késve léptethetik majd életbe, az új jogszabályt, mert a kormány még további két energetikai törvénnyel együtt készül a zöld törvényjavaslat megszavazására. Akad olyan piaci szereplő, aki szerint csak 2014. január elsejére várható az új rendszer hatályba lépése. 

A hivatalos kormányzati álláspont jövőre 50 MW, míg 2020-ig 600 MW napenergia-kapacitás kiépülését várja a rendszertől, de a lengyel napenergia szövetség szerint jelentősen nagyobb fejlesztések indulhatnak a zöld törvénytervezet elfogadását követően. A szövetség elnöke ezért arra figyelmeztet, hogy további együttműködésre van szükség a szakpolitikai és piaci szervezetek között, hogy elkerülhessék a csehországi napenergia fejlődésének kellemetlen tapasztalatait.

lengyel_prime121029.png

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr494879935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása