A választás csapdájában az amerikai szélpiac
2012. október 21. írta: pandava

A választás csapdájában az amerikai szélpiac

Az alábbi cikk a portfolio.hu-n jelent meg 2012.10.20-án:

Hatalmas a bizonytalanság az amerikai szélpiacon, miután jelen állás szerint az év végén kivezetésre kerül az iparágat támogató termelési adókedvezmény (PTC). A helyzetet bonyolítja, hogy a szélpiac legfőbb ösztönző eszközeként számon tartott támogatási rendszer választási téma lett: Barack Obama alapvetően mellette áll az adókedvezmény meghosszabbításának, míg kihívója, Mitt Romney várhatóan eltörölné azt.

obama-green.jpg


Hatalmas a bizonytalanság az Egyesült Államok szélpiacán, miután továbbra is kérdéses, hogy az iparág jövőjét alapvetően meghatározó termelési adókedvezmény (PTC) az év végével megszűnik-e. Az iparági lobbi az elmúlt másfél évben komoly munkát végzett a támogatási rendszer meghosszabbítása érdekében, azonban ennek ellenére sem sikerült jogszabály-alkotási szintre vinni az ügyet. 

A támogatási rendszer meghosszabbítását részint az is nehezíti, hogy a téma bekerült a választási kampány kérdései közé. A republikánus jelölt több alkalommal is világossá tette, hogy nem látja szükségét a PTC meghosszabbításának, miközben az újraválasztására készülő Barack Obama alapvetően támogatná a megawattóránként 22 dollárt érő támogatási rendszer időbeli kiterjesztését. 

Az amerikai piac az elmúlt időszakban a világ meghatározó szélpiacává nőtte ki magát, számos társaság épített ki gyártókapacitást az államszövetség területén a helyi igények kiszolgálására. Ugyancsak itt találhatók a világ legnagyobb szélfarmjai is. A BP statisztikája szerint 2011-ben az összesített kapacitások alapján az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb szélpiaca volt az Európai Unió és Kína után.

p1.png

Az új kapacitások tekintetében az amerikai piac csúcsévének 2009 tekinthető, ekkor közel 10 GW-nyi szélerőművi kapacitás épült ki az államszövetség területén, de ezt követően is évi 5-7 ezer megawattal növekedett a beépített szélkapacitás. A 2009-es csúcs az idén várhatóan megdől majd, hiszen a támogatási jövőre várható kivezetése miatt igyekszik még mindenki most befejezni projektjeit, aminek eredményeképpen 12500 MW-nyi új szélturbina hálózatra történő csatlakozását várják az elemzők.

p2.png

Az amerikai szélenergetika több szempontból is nehéz időszakot él át jelenleg. Az először 1992-ben bevezetett termelési támogatás (PTC) jelenlegi megawattóránkénti 22 dolláros támogatás hozzávetőlegesen 20-30%-kal képes csökkenteni a szélprojektek költségét, amely jelen piaci viszonyok mellett elengedhetetlennek látszik az amerikai projektek megvalósulása szempontjából. Az Egyesült Államokban ugyanis speciális helyzetet eredményez az elmúlt években lezajlott nem konvencionális gáztermelés területén lezajlott forradalom, aminek következtében a földgáz ára meredek esésnek indult a kontinensen, és a korábban importkapacitásai növelésére törekedő ország az elmúlt időszakban már exporttervekkel állt elő. Ilyen környezetben a földgáztüzelésű erőművekkel szemben szinte lehetetlen versenyképes alternatív energiaforrást felmutatni, tehát a szélenergetikai termelési támogatás kivezetésével drasztikus visszaesés következne be amerikai szélpiacon az új kapacitások tekintetében. 

Nemrég az amerikai piac két meghatározó szereplője, a GE és a Vestas számolt be igen borús jövőbeni kilátásairól. A dán Vestas, amely tavaly óta azzal igyekszik nyomást gyakorolni a washingtoni döntéshozókra, hogy a PTC kivezetésével mintegy 1600 amerikai munkavállalóját kellene elbocsátania, nemrég arról számot be, hogy a jelenlegi jogszabályi viszonyok mellett jövőre az amerikai szélpiac 75-95%-os visszaesésével számol, ami a teljes globális szélpiacra is érezhető negatív hatást gyakorol majd. A GE korábban szintén arról számolt be, hogy a második negyedévben több mint 37%-kal estek vissza a társaság szélturbina-megrendelései. 

Habár még korántsem biztos a termelési támogatás 2013-tól történő kivezetése, az amerikai szélpiac jelenlegi időszaka jól példázza, hogy milyen hatással bír a bizonytalan szabályozási környezet az egyes iparágakra. A társaságok üzleti terveik készítése közben ugyanis konzervatív politikát követve kénytelenek a "legrosszabb" forgatókönyvet választaniuk bázisként, ami az amerikai szélpiac esetében a PTC jövő évtől történő megszűnését jelenti, és ez alapján a termelői kapacitások visszafogására, alkalmazottaik számának csökkentésére kényszerülnek. 

A bizonytalan jogi környezet következtében drasztikusan visszaeső megrendelések következtében a Vestas az idei évvel 215 amerikai alkalmazottjának elbocsátására kényszerült, de az eddig nem említett német konglomerátum, a Siemens is több mint 600 fős leépítéséről adott számot az amerikai szélenergetikai alkalmazottai körében. A GE helyi vállalatként igyekszik a környező exportpiacokra fordítani a figyelmét, és ezzel pótolni az Amerikában kieső megrendeléseit, de ez korántsem egyszerű feladat, hiszen az amerikai piaci összeomlásával a globális piac közel egyötödével szűkül. 

Habár az idei év még várhatóan rekordméretű bővülést hoz az amerikai szélpiacon, hiszen aki csak tud, az még 2013-at megelőzően próbálja üzembe állítani szélturbináit, hogy részesülhessen a termelési támogatásból, és még korántsem biztos, hogy a PTC-t valóban kivezeti a november 6-ai választásokat követően hatalomra kerülő erő, a bizonytalan jogi környezetből fakadó negatív hatásokból az Egyesült Államok és a világ szélpiaca is bizonyosan részesül majd 2013-ban.

p3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr804861658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.10.21. 20:38:12

A megawattóránként 22 dollár nagyon kevés, átszámolva kb. 4,5 Ft/kWh. 4,5 forintos támogatással a szélenergetika szárnyal, 4,5 forintos támogatás nélkül elhal? Hogy van ez?
süti beállítások módosítása