Spanyolország: a napenergia boom kellemetlen öröksége
2013. február 17. írta: pandava

Spanyolország: a napenergia boom kellemetlen öröksége


Manapság a napenergia kapcsán Spanyolország ritkán kerül reflektorfénybe, pedig egykor meghatározó szereplője volt a globális (napelemes) napenergia piacnak.

napelemecske.jpeg

A 2007-ben induló támogatási programnak hála, náluk igen komoly napelemes boom alakult ki. Talán a döntéshozók sem számítottak ekkora érdeklődésre (a 2008-as évben kb. annyi napelemet helyeztek üzembe Spanyolországban, mint bármely más országban együttvéve ), mert új belépők számára a támogatási programot hamar leállították, amelynek következtében befagyott a spanyol napelemes piac.

install.pngNapelemes kapacitások telepítése [MW]

A spanyol National Energy Commission által a közelmúltban kiadott tanulmány szerint Spanyolországban ma 59 ezer 603 napelem rendszer van hálózatra kapcsolva, amelynek összkapacitása 4 475 MW. 2012-ben összesen 8,1 milliárd kWh áramot termeltek a napelemes rendszerek. (a magyar fogyasztás évi kb. 40 milliárd kWh)

Spanyolországban a kötelező átvételi szerződéseket 25 éves időtartamra kötötték, azaz 25 évig az illetékes áramszolgáltatónak kötelezően meg kell vennie a termelt nap-áramot, garantált áron. Az áramszolgáltató többletköltségét az állam megtéríti.

2008-ban a napelemek még meglehetősen drágák voltak...

solar-pv-price-cleantechnica (1).jpgA teljes, telepített rendszer költsége (Németország)

...Aminek következtében a napelemes termelőknek juttatott támogatásnak is nagynak kellett lennie.

A garantált ár pedig 32,1 eurcent/kWh, azaz kb. 93 ft/kWh. Következésképp a napelemes áramtermelés összesen 2,61 milliárd euróval terheli meg évente a spanyol költségvetést.

A napelemek a spanyol áramfelhasználás kb. 3 %-át fedezik.


Érdekesség: Olaszország 6,5 milliárd eurót költ évente a napelemes áramtermelés támogatására, ott összesen 16 700 MW napelemes kapacitás működik. (Olaszország: a napenergia korszak vége!?)

Vajon 2007-ben a napenergia támogatói ilyen jövőt vizionáltak Spanyolországnak? A boom alatt létrejött napelemes cégek vajon -munka nélkül- mind tönkrementek?

Forrás: National Energy Commission

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr555084620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása