Geotermikus energiatermelés
2012. május 31. írta: pandava

Geotermikus energiatermelés

Közhely, hogy magyarország milyen gazdag geotermiában, ezért igen elterjedt vélekedés, hogy a magyar energetikában komoly szerepet kellene betöltenie a geotermikus villamos-energia termelésnek.

Az USA-ban a napokban kapcsolták hálózatra és kezdte meg működését az Salton Sea 50 MW-os geotermikus erőmű, amely mintegy 2200 méter mély kutakból származó, 320°C fokos vízből termel villamos energiát. Az erőmű élettartalma 30 év, 95%-os kihasználtsági tényezővel tervezik működtetni 34 dolgozót foglalkoztatva.

 salton sea.jpg

Az erőmű 400 millió dollárból épült. Ha kiszámoljuk az erőmű egységnyi beépített teljesítményére (1 kW) eső fajlagos beruházási költségét, 8000 $/kW-ot kapunk.

Összehasonlítás képpen szélerőműveket kb. 2000 $/kW-os fajlagos költségen építenek világszerte, azaz egy 50 MW-os szélerőmű töredék áron, 100 millió dollárból felépülhetett volna. Persze, egy szélerőmű nem termel annyit mint egy geotermikus, nem mindig fúj szél, és ha fúj, akkor is csak lengedez, ezért egy szélerőmű kihasználtsági tényezője csupán 30% körüli.

Azaz egy szélerőmű a geotermikus erőműhöz képest negyedannyi áron képes kb. harmadannyi energiát megtermelni. Tehát a szélenergia jóval olcsóbbnak tűnik.

A magyarországi viszonyokat ismeretében a meglepő az, hogy a szélenergia árelőnye nálunk még nagyobb. Az alábbi képen a 2000 méter mélységben uralkodó hőmérséklet látható:

momelysegho2.png

Tanúság? Nálunk 2 kilométer mélységben uralkodó hőmérséklet fele csupán a fentebb példaként említett Salton Sea értékének. Vagyis ha hazánkba terveznének egy ilyen erőművet, akkor az jóval drágább lenne, mert sokkal mélyebbre kellene a kitermelő és visszasajtoló kutakat lefúrni.

 

Forrás: rekk.euhttp://newenergynews.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr464557979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása