Az atomenergia drágább a szélnél? Van ahol igen!
2012. július 18. írta: pandava

Az atomenergia drágább a szélnél? Van ahol igen!

Az elmúlt napokban külföldi médiumokban jó néhány cikk jelent meg arról, hogy a francia EDF (a dél-magyarországi áramszolgáltató tulajdonosa) az új „Hinkley Point C” atomerőművet milyen finanszírozási megoldással szeretné megépíteni.

Nuke.png

 A kiszivárgott információk szerint az EDF, az atomerőmű által megtermelt minden egyes kilowattóra után 0,165 fontos (60 Ft) garantált átvételi árat szeretne elkérni, 25 éven keresztül. Ez azért verte ki sokaknál a biztosítékot, mert ez magasabb a tengeri szélparkok által megtermelt áram 0,135 font/kWh-ás (49 Ft)* garantált átvételi áránál.

  

*Összehasonlításként: nálunk a szélenergia termelők átlag 22-24 Ft-ot kapnak kWh-ént a kötelező átvételi ár (KÁT) rendszerének keretében

Forrás.

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr804665287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Permian 2012.07.22. 20:27:48

Halihó!
Tök jó kis hely ez a blog, örülök neki! :)

Tudsz erről a hírről valami bővebbet mondani?
Állítólag a Times pattintotta ki, de az eredetit nem találom sehol, csak a rá való (ilyen-olyan hangvételű) hivatkozásokat. Amik meg, pont az ilyen-olyan hangvételük miatt, mindig kétségesek. (Annyit azért gyorsan hozzáteszek: az offshore szél Angliában már most, éppen most is kapja a támogatást, ahogy ezt írom, a hír pedig egy lehetséges atomerőmű lehetséges finanszírozásáról szól, ami talán lesz, talán nem.)

Mondjuk, ha a franciák tényleg 7 milliárd fontot, azaz kb. 9 milliárd eurót kérnek egy 1600MW-os EPR-ért, akkor tényleg ne építsék meg. Azért mindennek van határa. Én nagyon remélem, hogy Paksra nem ilyen ajánlat fog jönni.

pandava 2012.07.24. 12:05:29

@Permian: Üdv!

Köszi! Mivel számtalanszor előjött ugyan az a téma a korábbi viták során, gondoltam hasznos lenne ezeket egy helyre gyűjteni, így született ez a blog.

Bővebbet én sem tudok, de nem hiszem hogy kacsa lenne. Az USÁ-ban is lehet olvasni extrém drága (8000 $/kW) atomerőművi beruházásokról. Ez a finanszírozás ráadásul azért is rossz lenne, mert a szeles erőművek jellemzően 10 évig kapják csak (nálunk) a támogatást, utána a piaci áron adnak el ők is. Itt meg 25 évig?!

Igen egyetértünk, van az a pénz amiért nem kell az atom....
süti beállítások módosítása