Napelemet az ELMŰ-től! Megéri?
2014. szeptember 23. írta: pandava

Napelemet az ELMŰ-től! Megéri?

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az ERSTE bankkal összefogva komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet kínál a lakossági fogyasztóknak hitelre - jelentette be nemrégiben az RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke.

Éljünk eme új lehetőséggel? Számoljuk ki együtt megéri-e nekünk!

elmu-sp.jpg

2013 áprilisában jelent meg a Megéri a napelem!? - 2013: A napenergia éve Magyarországon című cikk e blogon, amely jelezvén a téma iránti nagy érdeklődést, kimagasló népszerűségnek örvendett. Az elemzés végkövetkeztetése a következő volt: ha meglévő megtakarításunkból napelemet szereltetünk a tetőre jobban járunk, mint ha magyar állampapírt vettünk volna. Az azóta eltelt időben valamelyest csökkentek a napelemes berendezések árai, és csökkent az állampapíron elérhető hozam is, így ezek alapján még inkább megéri napelemekkel áramot termelni. Ellenben a sorozatos "rezsicsökkentésnek" hála jelentősen csökkent az áram ára, amely a napelemek gazdaságossága ellen hat.

A 2013-as cikk kicsit életszerűtlen volt. Ismerve a magyar háztartások pénzügyi helyzetét, igen keveseknek van milliós megtakarítása, napelemes beruházásra fordítható pedig végképp nincs. Az ELMŰ-ERSTE páros által kínált hitel éppen ezt próbálja orvosolni, kedvező feltételeket szabva (ha hitel havi törlesztőrészlete kisebb mint a megtermelt áram ára) tömegek fordulhatnak a napelemes áramtermelés felé.

Az ERSTE hitele

Többféle hitel elérhető: piaci alapon ingatlan fedezettel és anélkül, az állami támogatással egybekötött hitel pedig ingatlan fedezettel igényelhető. Az ingatlan fedezet nélküli piaci hitelt azonnal el is kell hogy vessük, hiszen a 16 %-os THM-et napelem biztosan nem tudja kitermelni.

Az államilag támogatott hitel esetében a jelenlegi kamat 6,00% (6,43% THM), amely szint mellett az állami támogatás nem jár, mivel "amennyiben az ügyleti kamat azon része, amelyet az adósnak kell fizetnie 6% alá csökken, akkor a kamattámogatás mértéke oly mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett rész elérje a 6%-ot. Amennyiben az ügyleti kamat 6 % alá csökken, az adósnak a teljes ügyleti kamatot kell megfizetnie." -MNB.

A piaci kamatozású jelzáloghitel kamata sávosan került meghatározásra, jövedelmi szinteknek megfelelően. 100 ezer forintos havi jövedelem jóváírás alatt egyáltalán nem kapunk hitelt, 200 ezer forintos bevételig pedig 5,95%-os THM-el számolhatunk. Jól látjuk, a piaci kamatozású hitel jelenleg kedvezőbb az államinál! A havi 350 ezer forint felett keresők kedvezőbb, 5,42%-os THM mellett igényelhetik a zöld hitelt, és nagyjából ebbe a sávba esik az ELMŰ-ERSTE közreműködésből fakadó alacsonyabb kamat is. Ha valaki az elmű közvetítésével igényli e hitelt, akkor az 5,42%-os THM eléréséhez havi minimum 350 ezer forint helyett elegendő 250 ezret jóváírnia. Aki pedig havi 600 ezer forinttól is többet keres, még kedvezöbb, 5,11%-os hitelt kaphat, elmű közreműködéssel vagy a nélkül, hiszen az ERSTE bank zöld hitelei az ELMŰ részvétele nélkül is(!) elérhetőek.

Ez egyrészt nagyon szimpatikus az ERSTE-től, ugyanakkor csalódást keltő az ELMŰ-től, hiszen közös ajánlatuk 0,5%-al kedvezőbb finanszírozást nyújt, de kizárólag a havi 250 ezertől többet, de 350 ezertől kevesebbet keresőknek. Ha nem ide tartozol, akkor semmilyen pénzügyi előnyöd nem származik abból, ha a helyi napelemes cég helyett az ELMŰ-t választod.

Az ELMŰ -feltételezett- napelemes rendszere

Illetve még ez sem biztos, hiszen ellentétben a napelemes cégek jelentős hányadával, ajánlat kérés nélkül azt sem tudjuk milyen rendszert telepítene az elmű, na és hogy mennyiért.

A számításunkhoz tételezzük fel, hogy az elmű is nagyjából a többi napelemes céggel azonos áron árulja rendszereit és végzi el annak telepítését is. Tételezzük fel, hogy a tetőnkre megálmodott 2 kW-os rendszer kulcsra készen bruttó 1 225 169 forintba kerül, ahogy ezt egy napelemes cég hirdeti.

A 2 kW-os rendszer helyesen beállítva évente kb. 2300 kWh áram megtermelésére képes, azaz ennyivel kevesebb áramot kell az áramszolgáltatótól vásárolnunk. A jelenlegi 37,6 Ft/kWh-ás áram ár mellett ez évi 86 480 Ft-os megtakarítást eredményez, ennyivel több pénz marad a zsebünkben, ebből kell törlesztenünk a napelem telepítésre felvett hitelt. Illetve csak maradna, mert bár a rendszer gondozás-mentesen üzemel, néha szükséges karbantartás, inverter, modul csere(ék). A Greenpeace Energiaforradalom tanulmánya szerint ennek költsége 38$/kW évente (63. o), azaz 16 720 Ft/év*. Azaz a hiteltörlesztésre fordítható valós megtakarításunk 69 760 forint.

Futja ebből a törlesztőrészletre?

A hitel törlesztőrészletének kiszámításához tételezzük fel, hogy az ELMŰ-ERSTE közreműködés által kedvezményezett kategóriába esünk, azaz 5,42%-os THM mellett fizethetjük a törlesztő részletünket. A futamidőnek a standard 20 évet választva 101 828 forintos éves törlesztőrészletet kapunk**.

Ami nagyon sok, hiszen a napelemes rendszerünk évi 69 760 forint megtakarítást hoz. Sajnos azt kell mondanunk, hogy ha valaki a fenti példa szerinti napelemes rendszer építésébe fog, annak a hitel futaideje alatt nem hogy megtakarítása nem lesz, hanem évi ~30 068 forinttal nagyobb lesz a kiadása, mint ha nem csinált volna semmit.

Hitelre napelemet telepíteni még mindig nem kifizetődő. Érdekesség képen megemlítem, hogy 5,42%-os THM mellett 51,5 Ft/kWh áramár mellett lenne egyensúlyban megtakarításunk a hitel törlesztőrészletével, vagy ugyan ez a jelenlegi 37,6 Ft/kWh-ás áram ár mellett 1,27%-os THM mellett valósulna meg.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál ugyan akkor 2011-óta elérhető a Zöld-tarifa ~50 Ft/kWh áron. E tarifánál az áramszolgáltató vállalja, hogy a vételezett áram kizárólag megújuló forrásból származik.

*Aki ezt sokalja, annak felhívnám a figyelmét arra, hogy ezt nem egy megújuló-szkeptikus szervezet, hanem a Greenpeace állítja, amelynek napelem párti -elfogult- hozzállása megkérdőjelezhetetlen.

**excelben számolva. Ha valaki kételkedik írja be egy cellába a magyar nyelvű excelben: =RÉSZLET(5.42%;20;1225169)

Ui.: ha valaki lényegi hibát talál valahol kérem jelezze, hogy orvosolhassam. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr516701231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Fazekas 2014.09.23. 20:09:43

De jó lenne találni valakit, aki már vett ilyet! Turpisságok vagy ostobaságok derülnének ki. :)

zotyesz11 2014.09.23. 23:20:20

Amúgy az ördög a részletekben.
Például ezek a piaci hitelek 6 hónapos BUBOR indexálásúak, ami azt is jelenti, hogy ha nő az MNB irányadó kamatlába, akkor bizony nem marad 6% alatt a kamat...

De hát miért is következne be ilyen?
Vegyük például, hogy emelni gondolja valaki a villamos energia árát - mert hát ugye most a rezsicsökkentés miatt túl alacsony - ami alapjában véve erősen infláció növelő tényező.
A fokozódó inflációs nyomást pedig általában jegybanki lépés követ.
Ki lehet találni, kamatemelés...

Szóval végig lehetne számolni azt a scenáriót is, ha futamidő, 10-15-20 éve alatt az átlagos kamat, nem az induló 5,42%, hanem mondjuk 7%.

Hogy jobb befektetés-e, a napelemes rendszer, mint az állampapír?!
Na ez azért érdekes lehet.
Mert az állampapírt asszem elég rövid időn belül pénzé lehet tenni (na jó, nem mindig, de azért az állami garancia elég erős)
Egy kiépített (átvett-üzembehelyezett) napelemes rendszernél, ha én úgy gondolom, hogy ez a 10 év fogyasztás-meghitelezés mégsem jó ötlet és értékesíteni akarom a rendszerelemeket, akkor mindjárt elkönyvelhetek egy jelentős amortizációt...

De végül, hogy konstruktív is lehessek, én a vegyes formációt részesíteném előnyben. Viszonylag nagy önerő + picivel még kedvezőbb piaci zöld hitel.
Önerő 40-50%; hitel - átlagos THM: 5%-5,5% 10 év futamidővel
Ja és mellesleg 20% feletti hatásfokú modulokat szeretnék már kereskedelmi forgalomban - kedvező árak mellett - látni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.23. 23:26:21

Itt vannak valós számok, nem az ELMŰ-től. A lényeg az, hogy kis rendszer, amivel a cikk számol, nem éri meg, de nagy rendszer megéri és még nagyobb méginkább:

dornyeij.blog.hu/2014/06/02/energia_szolar_panel_megterulese_2014-ben

pandava 2014.09.24. 17:44:24

@zotyesz11: az ördögöt én nem látom a pénzügyi részletekben.

Ugyan is akkor lenne szerepe a kamatkockázatnak, ha a mostani kamatszinten egyértelműen megérni napelemet venni. De hát nem éri meg.:(

pandava 2014.09.24. 17:48:31

@Dörnyei József: ne haragudj de a számaid olyan valóságosak mint a marsi ATM-ek.

Először is csináljak egy vállalkozást, hogy az áfát elcsalhassam, majd építsem át az egész ház fűtési rendszerét csak azért, hogy megérje az a k*rva napelem, vagy hajítsak át egy hosszabbítót a szomszédba és beszéljem rá a szomszédasszonyt, hogy ugyan má' az én röfimbe dugja a vasalót!:)

Értem én, hogy él benned a magyar lelemény, de ez akkor sem követendő példa.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.24. 21:07:59

@pandava:
Elcsalni az ÁFA-t nem fogod tudni.

Ha nem tudod ÁFA nélkül beszerezni a berendezést, akkor egyszerűen drágább lesz, ott vannak a számok, hogy mennyivel.

Ha van elegendő áramfogyasztásod, akkor nincsen baj. De ha nincsen, akkor valamit kell kezdened az árammal, különben nem éri meg. Tehát vagy átállítod a fűtést vagy összefogsz a szomszéddal vagy kitalálsz olyasmit, amivel használni tudod az áramot.

Kis rendszer nem éri meg. A legkisebb, ami megéri az az, amivel számoltam.

pandava 2014.09.25. 12:02:21

@Dörnyei József: tudom, értettem én a cikkedet elsőre is. Iróniához csak azért nyúltam, hogy szemléltessem: széles rétegek számára nem megoldás az, amit megmutattál.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.09.25. 12:40:16

@pandava:
Igazad van sajnos.

Amit én csináltam az egy pénzügyileg működő megoldás, aminek a feltételeit is leírtam. Sajnos jelenleg más pénzügyileg működő megoldás nincsen.

Ha megnézed a statisztikákat, akkor a legtöbb valóban elkészített kis erőmű akkora vagy nagyobb, mint amit én leírtam.

Ennél kisebb kis erőmű szvsz. nem lehet gazdaságos, mert mind a létesítési, mind a karbantartási költségei túl magasak. Ez a jövőben sem fog szvsz. változni.

Racskenroll 2014.09.26. 20:04:52

A blog a hitel témán rágódik, arról senki sem beszél, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy milyen minőségű napelemet építtetünk be. Minket megkeresett egy vállalkozó, hogy tuti napelemet tud beépíteni baromi jó áron és mennyit spórolunk majd vele. A társasháznak volt pénze, nem kellett hitel. Hozta a manus a kis fotóit, meg a prospektusait és a nagy dumáját, meg hogy ha nem kell számla, akkor még olcsóbb. Jó legyen, csinálja. Ment is a dolog szépen fél évig, aztán az inverter szépen berosált, a vállalkozót meg már sehol sem lehet megtalálni. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne azon spilázzon, hogy majd mennyi lesz 5-10 év múlva a kamat, mert ha rosszul szerelik fel a gagyi napelemet, akkor majd messze nem a kamat lesz a legnagyobb gondja...

Gábor Fazekas 2014.09.28. 03:05:48

@Racskenroll:
Rossz tanács. Az, hogy senki ne hagyja magát bepalizni noname vállalkozókkal és számla nélküli vételekkel, az egy alapvető fogyasztói éleslátás. Ezt a sarki boltban a zsemle vásárlásánál is alkalmazni kell.
Miután ez megvan (és feltételezhető, hogy igen), akkor igenis kell a kamatról beszélni. Sőt, azért elég sok példa van rá, hogy nem igazán a berendezés vagy a kivitelezés minőségén bukik el a dolog, tehát van piaca a megtérülés pénzügyi feltételei vizsgálatának is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.01.15. 11:29:25

Az hagyján, de nálam az éves fogyasztás - bár egyedül élek most - évi 1200 kWh. Még két ember esetén sem lenne dupla fogyasztás és további családtagos esetén sem lineáris a fogyasztán növekedése...

Gábor Fazekas 2015.01.26. 22:13:04

@molnibalage:
Ejha, özönlenek ám a kommentek itt félhullám késleltetéssel! Kár hogy már az év a periódus. :)
Szűk kis szakmai társaságunk szép lassan kínos osztálytalálkozókká szelídül. Pandavát is hiába hívnám már pártalapításra. ;)

pandava 2015.02.02. 07:24:58

@Gábor Fazekas: szellemes:)
Amúgy én is sajnálom. De kész szerencse, hogy olyan sok zöld párt és szervezet terjeszti a megújuló-igét, így nekem nincs is dolgom vele.:D

Gábor Fazekas 2015.02.15. 18:37:32

@pandava:
Remélem jó erős plafon alatt voltál, amikor leírtad ezt. :D

pandava 2015.05.12. 19:51:57

@Gábor Fazekas: ideért a félhullám...:)

Szóval szerencse hogy nincs plafonom, mivel elvitte a devizahitel forintosítás.

Na jó, nem is, csak mennyi fontosabb és égetőbb téma van. Uncsi ez a zöldség, amúgy se vagyunk vegák:D

Gábor Fazekas 2015.05.16. 10:29:24

@pandava:
Jézusom, beleolvastam a másik cikkben (napelem megtérülés) most folytatott vitába, ennyi ökörséget egy helyen...
Igazad van, mostanában engem is kevésbé izgatnak a zöldbabok és brokkolik. Nyakig állunk a munkában, felkerült a céglogós hátam az internetre vállalati marketing keretében. Kedvenc pártpénztárnokunk, a "g" betűs szó, és ami utána jön... Izgalmas és megterhelő idők ezek. :)

isikém 2016.09.14. 08:27:12

Azt gondolom inkább az ELMŰ-vel számoltatom ki,mégiscsak itt vannak több mint 100 éve..az a sufnicég aki a szomszédomnak csinálta 3 éves megtérülést számolt ki kockás papíron, igaz azt nem mondták hogy az első komolyabb esőnél szétázik a tető ahol szereltek..ennyit a számításról meg a garanciákról…

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.09.14. 10:55:31

@isikém: Sajnos sokan még most sem értik. Úgy jön ki 10+ éves megtérülés, hogy rohadtul nem piaci alapon megy a dolog. Neked, mint kisfogyasztónak az éves termelt áram és vásárolt áram különbözete megy. Tehát tőled 44 Ft/kWh áron veszik át az áramot. A többi termelő meg ennek kb. feléért vagy negyedéért adja el.

Na, ebből tessék kihozni azt, hogy ha majd piaci alapon kell ezt csinálni - mert addig vicc az egész, életképtelen a támogatási rendszer és környezetvédelmi hatása nemhogy nulla, de inkább negatív - akkor ki rakna le akár csak egy PV cellát. Oh, wait, senki...

A többségnek nem esik le, hogy ha holnap mai áron lenne kétszeres hatásfokú és fele fajlagos telepítési PV erőmű piaci alapon akkor sem érné meg felhúzni, ha előtte ott van a pénz a zsebedben. Ha hitelbőlé épülne a kamatait nem termelné ki.

Vicc az egész..
süti beállítások módosítása