Kis színes 2.
2013. január 20. írta: pandava

Kis színes 2.

A német megújuló támogatási rendszer várhatóan februárban magasabb szintre fog lépni. Eddig a megújuló energia termelését támogatták, februártól kezdve pedig támogatás kérhető majd a villamos energia tárolására is!

Érdekes abba belegondolni, hogy vannak országok, mint pl. mi, akik a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazása előtt álnak (most tekintsünk el attól, hogy érdemes-e), és van egy olyan ország, amelyben már annyi a megújuló, hogy már nem is csak a megújulókat kell támogatni.

A World Resources Institute tanulmányában a jelenleg tervezett szénerőmű kapacitásokat szedi össze. A számok elég mellbevágóak. Összesen 1 400 GW(!) szénerőművet terveznek, túlnyomórészt Kínában és Indiában. A zöld fordulatos Németországban is tervben van 12 GW. A térképet érdemes az ott megjelölt linken nézegetni, sajnos a blog.hu sablon nem szereti a széles oldal-elemeket.

Ha ez a sok erőmű felépül, mi lesz a klímával?



Kína és India eddig is lelkes volt szénenergiában:

kinaindia_coal.jpg

A fukushima utána atomerőmű leállások egyértelmű haszonélvezői a japán fosszilis erőművek. 2012-ben Japán energiatársaságok 7,5 millió tonnával használtak fel több cseppfolyósított földgázt, mint 2011-ben. A fűtőolaj felhasználás 80%-al, a nyersolaj felhasználás 70%-al nőtt 2011-hez képest.

Japán fosszilis tüzelőanyag felhasználás a villamosenergia-iparban (olaj ezer literben, cseppfolyós földgáz és szén tonnában):

japanfuel.png

Tehát a leállított atomerőművek pótlására összesen kb. 20 millió tonnával több gázt és olajat égettek el a japán erőművekben 2012-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr135029310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.01.26. 11:36:49

napelemek.blog.hu/2013/01/25/emelkedhetnek_a_napelem_arai_2013_tavaszan
Úgy tűnik, hogy megtör az árcsökkenési tendencia. Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyi embernek lesz pofára esés.

pandava 2013.01.27. 13:57:21

@EXO: szerintem egynek sem:) Egy-két évig biztos ad még elég kommunikációs muníciót az eddigi árcsökkenés. Majd egy kis bukkanóként értelmezik a csökkenő trendben, ha egyáltalán bekerül a "közbeszédbe".
süti beállítások módosítása