Abnormális pajzsmirigy csomók a fukushimai gyerekek 36%-nál!?
2012. szeptember 16. írta: pandava

Abnormális pajzsmirigy csomók a fukushimai gyerekek 36%-nál!?

2011 végén több mint 38 ezer fukushima tartományban lakó gyermek közt végeztek pajzsmirigy vizsgálatot az atomerőmű baleset okozta sugárszennyezés hatása után kutatva. A vizsgálat -a média egy része által ily módon közvetítve- megdöbbentő eredményt hozott: a 38 114 megvizsgált gyermek közül 13 460-nál (36%) találtak 5 mm-nél kisebb átmérőjű göböt! Az eredmény különösképp aggodalmat keltő, mert 2001-ben is végeztek már egy hasonló vizsgálatot, amely egészen más eredményt hozott. Akkor a nagasaki és csernobili környéki gyerekeket vizsgálták, szintén pajzsmirigy elváltozások után kutatva. Akkor a nagasaki gyerekek 0%-nál mutattak ki göböt, és 0,8%-nál pajzsmirigy cisztát.

japan-child.jpg

Azt hiszem nem kell gyakorlott elemzőnek lenni ahhoz, hogy levonjuk a következtetést: fukushimai atomkatasztrófa következtében a gyerekek 36%-nál nőtt a pajzsmirigyben valami, ami ugyan nem rák, de semmi keresnivalója ott. Úgy hiszem, egy jóérzésű szülő sem tudja elfogadni, hogy ez történjen a gyerekével.

És mi a valóság? Először is mik ezek a pajzsmirigy göbök? Az valószínű mindenkinek világos, hogy van a jódozott só, ami azért van, mert kevés jódot viszünk be a szervezetbe, és ennek vannak következményei. Pl. a göbök. Az egészség-pont a következőket írja a göbökről:

A gyakorlatban az ultrahangnak ez a rendkívül nagy érzékenysége nem egyszer úgy tűnik, hogy inkább hátrány mint előny. 2 mm-nél nagyobb szerkezeti eltérés ugyanis a felnőttek pajzsmirigyének több mint 90%-ában, 5 mm-nél nagyobb pedig a felnőtt lakosság több mint 3/4-ében alakul ki az élet során. Ezeknek döntő része teljesen ártalmatlan rendellenesség, így az ultrahang-leleten történő leírásuk az esetek jelentős részében teljesen feleslegesen okoz nem ritkán igen súlyos aggodalmat, szorongást a vizsgált emberekben. Talán jól megvilágítja ezt a helyzetet, ha a bőrelváltozásokkal hasonlítjuk össze. Teljesen természetesnek tartjuk, hogy majdnem mindenkinek a bőrén kisebb szemölcsök, anyajegyek, pigment-hiányos foltok, pöttyök vannak. A pajzsmirigyünk is nagyon hasonlít ehhez, csakhogy ennek nem vagyunk gyerekkorunktól tudatában, és amikor kiderül, hogy a pajzsmirigyünkben szerkezeti eltérést talált az orvos az megijeszt bennünket.

Szóval, ha vannak göbök, márpedig szinte mindenkinek vannak, attól még nem kell megijedni, ez normális jelenség. De akkor is! Se az én, se senki más gyerekében se fejlődjenek ki a göbök, ha nem muszáj. És láttuk, az atomkatasztrófától kialakul.

Vagy mégsem?

A hivatkozott nagasaki kutatás (ami kimondja, hogy 2001-ben a gyerekek 0%-nál mutattak ki göböt, és 0,8%-nál pajzsmirigy cisztát), ezt írja: "göb esetében csak az 5 mm-nél nagyobbakat vettük számításba". Aha, tehát ha valakinek tegyük fel, 3 mm-es volt, azt nem jegyezték fel. Hát ezért a nagy eltérés.

Ugyanakkor a 2011-es felmérés kitér az 5 mm nagyobb elváltozásokra is: a gyerekek 0,5%-nál volt ilyen jelen. És mi volt 2001-ben a nagasakinál? 0,8%. Úgy tűnik, fukushima tartományban e szempontból jobb gyereknek lenni. Ez megnyugtató.

japanese-kids-japan-kids.jpg

Forrás:  36 Percent Of Fukushima Children Have Abnormal Growths From Radiation Exposure
Now 35.8% of Fukushima children have thyroid cysts or nodules — 13,646 do and 24,468 don’t
fukushimavoice

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok-maskent.blog.hu/api/trackback/id/tr84780946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2012.09.23. 11:09:13

Japánnak nem igazán jók az adottságai a megújuló energiaforrások használatához. Relatíve kicsi a területe a lakosság számához képest, a kialakult ipar méretéhez képest meg pláne. Márpedig mind a vízi erőművekhez, mind a szélenergia hasznosításához szükséges némi adottság. Kínában nem véletlenül építenek vízi erőműveket, ott erre megvannak az adottságok. És valószínűleg egy szigetország számára még a külföldről (pl. Kínából) való vásárlás is nehézkes, ha nem lehetetlen (kiterjedt keresztmetszetű hálózat kellene ehhez, nem lehet tengeralatti kábeleken olyan hatalmas feszültségeket, áramerősséget szállítani).
Én inkább az atomenergia teljes mértékű magánkézbe adását vitatnám, ezen változtatnék, mivel Fukusimában is az elspórolás okozta a katasztrófát, mint utóbb kiderült.

pandava 2012.09.23. 17:18:06

@EXO: Hát nem tudom, annyira nem meglepő a politikai széljárás megváltozása.

De ha gondolod, és el tudod fogadni rigolyáimat:), megírhatod te magad is.

De a cikk pontatlan: "Emellett az áramszolgáltatókat is nehéz helyzetbe sodorná: a kormány egy korábbi felmérése szerint évi 3,1 ezer milliárd jenbe kerülne a kieső atomenergia fosszilis hordozókkal való helyettesítése."

Mivel az atomerőművek le vannak állítva, ez az aktualitás Japánban, nem holmi feltételes mód.

pandava 2012.09.23. 17:25:30

@Mr. Waszabi: Igazad van, de Németországnak is hasonlóan pocsék adottságai vannak napenergia tekintetében, és nézd meg, mégis világelsőek ebben!
Erről készült is egy bejegyzés: megujulok-maskent.blog.hu/2012/09/08/alaszkai_ananasz

Meg aztán, mivel Japánnak sokkal hosszabb a partvidéke, szélben gazdagabb lehet mint Németország.
süti beállítások módosítása